Woning Peeters

Woning Peeters

Eugène Wauters, ca. 1970

Woning Peeters is een ontwerp van Eugène Wauters (Turnhout). Met de zuidkant gelegen aan de straatzijde besloot men om er een patiowoning te bouwen: een woonst met een open binnentuin, ingesloten door muren. Twee balkvormige volumes zijn in een U-vorm geschikt rond deze tuin, waarbij de westkant open bleef. Oorspronkelijk was het huis omringd door veel groen, met zelfs hoge bomen aanwezig in de binnentuin. De vele hoge raampartijen rondom de tuin creëren een gevoel van openheid waarbij het groene karakter van de omgeving in diverse ruimtes naar binnen werd gehaald. 

De woning is opgetrokken uit een witgeschilderde baksteenbouw met kruisverband en heeft rechthoekige vensterpartijen met stalen profielen. De voorste blok aan de straatzijde omvat volgens het ontwerp slaapkamers, een badkamer en de nachthal. Loodrecht hierop bevindt zich het verbindingsblok met nutsruimten zoals de inkomhal, de keuken en een berging. Een gang gelegen tegen de binnentuin verbindt het voorste gedeelte met achterste gedeelte, een iets hoger blokje waarin de living en eetkamer zijn ondergebracht, met zicht op de binnentuin. Het huis heeft één bouwlaag.