Tweewoonst Rozier

Tweewoonst Rozier

Stan Leurs, ca. 1930

Deze tweewoonst onderscheidt zich van Leurs’ ander werk. Hoewel hij ook hier teruggreep naar de baksteenarchitectuur van de Amsterdamse School, gebruikte hij hier – in tegenstelling tot zijn andere realisaties – een hellend dak. Het is onduidelijk waarom hij voor dit hellend dak koos. Mogelijk ligt hier de smaak van de bouwheer of stedenbouwkundige regels aan de oorsprong, maar het lijkt ook sterk geïnspireerd op andere Nederlandse voorbeelden. De woning werd vlak tegenover de toekomstige kerk gebouwd. Nog steeds wordt gezegd dat voor beide gebouwen exact dezelfde stenen werden gebruikt.

Deze woning werd voor broer en zus Rozier gebouwd. De Roziers waren geen onbekenden in Witgoor. Hun oom, Guillaume Rozier, was van 1927 tot 1946 toezichter van de gemeentewerken in Dessel. Onder zijn leiding werden trouwens de bouw van de gemeentelijke jongensschool en de parochiekerk in Witgoor uitgevoerd. Vermoedelijk bracht Guillaume zijn neef Willem Rozier in contact met architect Leurs.

De woning Rozier is vandaag de dag nog zeer intact bewaard. Het gebouw heeft hoge architecturale en historische waarden. Hoewel het een ietwat atypische woning in de stijl van Leurs is, is het zeer authentiek bewaard gebleven. Zo zijn de bakstenen gevels, en het schrijnwerk (behalve de kleur) nog origineel overgeleverd. Het dak werd vervangen, maar ook dat gebeurde met respect voor de originele bedekking