Dokterswoning Blancquaert

Dokterswoning Blancquaert

Lou Jansen, 1964

Een ruimte dokterswoning uit 1964 naar ontwerp van Lou Jansen. Jansen en zijn collega Schiltz waren in de regio intussen gekend om hun modernistische dokters- en apothekerswoningen. Woning Blancquaert draagt de naam van dr. Marc Blanquaert (1932-2019) , die naast huis- en sportdokter ook oud-burgemeester van Dessel was. Aan het historische karakter van de woning werd niets gewijzigd.

Vooraanzicht van de woning vandaag. (Erfgoeddienst k.ERF)
Plattegrond door L. Jansen (Collectie Vlaamse Gemeenschap)

De woonst vormt een geheel van twee balkvormige volumes van één tot twee bouwlagen onder een plat dak. Het is opgebouwd als een betonnen skeletstructuur met muren van witgeschilderde baksteen en glastegels. Het hoofdvolume met twee bouwlagen bevat de eigenlijke woning. Het aansluitend lagere volume aan de straatkant omvat de dokterspraktijk en een garage. De tuin bevindt zich aan de zuidzijde, afgeschermd van de inkom en de straat door middel van een L-vormige afsluitingsmuur. De voorgevel heeft een opvallende inkompartij, namelijk een opengewerkte ruime inkom met traphal, besloten tussen de massieve blinde gevelpartijen van de praktijk, de tuinmuur en de bovenverdieping van de woning. De oost- en zuid-gevels naar de tuin toe zijn opengewerkt met horizontale vensterband en vensterpartijen. Lou Jansen behoudt hiermee de privacy van de woning, zonder dat er licht wordt verloren. De ramen zijn voorzien van stalen profielen. Praktijk met straatgevel van glastegels geeft eveneens een grote lichtinval, toch zonder inkijk.